Identificació del problema

Segons un estudi científic (ANIBES) coordinat per la FEN (Federació Espanyola de Nutrició) es va determinar que només un 25% de la població espanyola (9- 75 anys pren un esmorzar complet, el 38% pren un esmorzar "incomplet" i el 37% pren un esmorzar "acceptable".

Cal recordar que l'esmorzar és el primer àpat del dia i per això, un dels més important, ja que evita que es reorganitzin els canvis metabòlics que el cos ha patit durant la nit, evita els efectes del dejuni perllongat, a més, de mantenir l'estat hídric correcte del cos en beure un primer líquid després d'un llarg període de temps.

Per aquest motiu, i a partir d'una primera observació a "grosso modo" feta en el nostre institut, s'ha pogut determinar el primer problema de l'estudi, que és una mala pràctica d'hàbit saludable en esmorzars en la majoria dels adolescents del centre (entre 12 i 18 anys).

Aleshores, a partir d'aquest problema clau, l'ampliació de la recerca quant a possibles problemes a nivell municipal ha esdevingut un dels nostres objectius principals, centrant-nos sobretot en els centres d'educació tant primària com secundària que hi ha al poble.

Segons diversos articles sobre esmorzars a nivell europeu, esmenten que aproximadament el 70% dels nens de l'Estat espanyol esmorzen diàriament, i ells mateixos, relacionen aquest valor a una limitació sobre la salut i nutrició, una falta de temps per preparar i ingerir l'esmorzar i una falta d'accés a productes d'alimentació. A més, associen saltar-se l'esmorzar amb un estil de vida poc saludable. Per tant, aquí apareix el segon problema d'aquest estudi (i relacionat amb el primer): possiblement els nens (entre 6 i 11 anys) no esmorzen adequadament; i a més a més, rebutgen tant verdures com fruites, ja que segons diversos estudis i la FEN mostren que les verdures i les hortalisses és el grup alimentari menys estimat pels nens.

En relació amb les dades esmentades, podríem associar-les a uns altres dos problemes a nivell més genèric per a la població del municipi de Santa Coloma de Cervelló. Un d'ells és la manca d'ús d'aliments sostenibles en les famílies tenint en compte que aquest municipi té un alt potencial en aliments sostenibles degut a la ubicació excel·lent en zona agrícola, disposant d'un mercat de pagesos de manera setmanal on predomina la compra de fruites, verdures i hortalisses de proximitat.

I finalment, l'últim dels problemes que s'ha detectat i que estudiarem és el poc coneixement que presenta la població sobre els fets més importants de l'alimentació o d'hàbits saludables.

Problemes detectats en el municipi


Els adolescents (entre 12 i 18 anys) no esmorzen productes saludables, i en alguns casos, amb excesos de sucre i/o grases. 


Els nens (entre 6 i 11 anys) no esmorzen adequadament i rebutgen els aliments saludables com són les verdures, les hortalisses i les fruites.  


Manca d'ús d'aliments sostenibles en les dietes de la població, tot i tenir un bon mercat amb productes frescos de la zona.  


Mala educació i/o poca consciència de l'alimentació o d'hàbits saludables de la població del municipi. 

steamxhealtmontpedros
Creado con Webnode
¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar