Discussió

Català:

En la primera hipòtesi es pot afirmar que s'ha aconseguit divulgar informació relacionada amb el sucre a tot al públic, sobretot al jovent.

Amb l'enquesta es va poder determinar que pràcticament la meitat dels joves prefereixen menjar productes amb excés de sucre, en canvi, quan es tracta de la població adulta, aquest fet disminueix, per tant, això demostra les males tendències alimentaries dels adolescents

Amb aquesta informació es van elaborar una sèrie de programes divulgatius per tal de proposar millores envers la ingesta del sucre. La primera d'elles va ser l'elaboració de l'activitat 2 (taller del dia d'hàbit saludable), ja que permetia una reflexió general sobre les grans quantitats de sucre que contenen molts productes d'ús quotidià, i que els adolescents no són conscients.

A més, en la mateixa activitat es va realitzar una comparativa del producte, típic del supermercat com és el cas de la Nutella, amb un pot igual que el producte escollit però, aquest, amb tots els ingredients separats. De manera que es podia observar perfectament les quantitats dels diferents afegits de manera molt visual que conté dit producte; fet que va despertar la curiositat en el jovent.

En l'activitat 4 es va demostrar la presència de sucre en aquells productes que l'alumnat no considerava possible, com és el cas dels embotis.

En molts casos, es van preguntar com podia tenir sucre el "saltxixó" si és salat, aleshores és quan se'ls explicà que aquest conté sucre, per crear-hi addicció.

En la segona part de l'activitat 3 se'ls hi demanava que elaboressin l'esmorzar ideal amb els productes que els hi proporcionàvem, fet que va ser idoni per explicar que els esmorzars són un dels àpats més importants del dia i que ha de contenir fruita, cereals, lactis i correspondre el 25% d'ingesta calòrica diària.

En aquest cas, molt dels participants tenien una lleugera idea de com ha de ser un esmorzar d'aquest estil però, sempre es deixaven algun producte dels recomanats, o s'excedien, amb molta diferència, del límit calòric.

A més, en el mateix dia d'hàbit saludable hi havia un cartell, elaborat per les integrants del grup, amb imatges impactant sobre la fabricació de llaminadures. Aquestes imatges van provocar una reflexió seria sobre el consum d'aquest producte de grans quantitats de sucre i altres ingredients nocius per a la salut.

(En la mateixa web del treball, s'hi pot trobar informació sobre el món del sucre i hàbit saludable.)

Per tant, es pot afirmar, i mitjançant una extensa gamma de vies, l'èxit de la divulgació i la bona reflexió dels jovent en quant a la practica d'una alimentació saludable i de la perillositat que representa el sucre en grans quantitats.

Pel que fa la segona hipòtesis, segons les enquestes ha quedat demostrat que la població del municipi (tants adults com adolescents) majoritàriament prefereixen una presentació de plat més elaborada que no pas, aquella de més simples.

Per tant, això demostra, que per cridar l'atenció dels comensals és millor presentar un plat elaborat, en el qual afirma la segona hipòtesis del treball. Ara bé, no es tracta d'una afirmació unívoca, ja que, segons les enquestes dels nens de primària i de les entrevistes als equips directius dels dos centres educatius municipals, afirmen que aquests ja mengen força fruites i verdures. Aleshores de manera resumida, es pot concloure que una millor presentació o un bon acompanyament del producte principal és més atractiu per a tots; però, tot i així, no és gaire necessari aquest mètode perquè els nens i nenes ja segueixen un hàbit saludable bastant adequat.

Tot i així, en els adolescents disminueix una mica aquest bon hàbit d'ingerir fruites i verdures. Per tant, s'hauria de trobar algun mecanisme per tal de que els nens no canviïn la seva alimentació saludable a mida que creixen.

La tercera hipòtesis ha sorprès força als membres del treball, ja que segons les enquestes més de la meitat de la població coneix i compra aliments locals i frescos al pagesos del municipi. Tot i així, en la web presenta un secció dedicada als aliments sostenibles amb motiu de divulgació pels lectors. A més, en el dia d'hàbit saludable es va fer una activitat d'elaborar un menú amb l'ajuda d'imatges d'ingredients sostenibles de la zona, els quals es poden comprar al pagès del poble. Per tant, es pot deduir que s'ha aconseguit fer una bona divulgació, tot i què, es recomana hi hagi més presència de productes sostenibles.

Finalment, en la quarta hipòtesis, engloba les altres tres hipòtesis i afegeix el funcionament de tenir un hàbit saludable i entendre els falsos mites. Per això, des de la web hi ha present una sèrie d'informació interesant pels curiosos; com és el cas de llegir una etiqueta alimentària. En el cas de l'etiqueta en les enquestes s'havia descobert un alt percentatge de la població (60%) que desconeix el funcionament de l'etiqueta, i és molt important conèixer el seu funcionament, ja que ens poden enganyar amb els ingredients i/o no ser conscients de la quantitat nutricional que aporta un aliment.

En l'activitat 1 del dia d'hàbit saludable es va aconseguir que els participants reflexionessin i aportessin la seva visió del món dels aliments mitjançant preguntes simples, juntament amb l'ús de fotografies comparatives d'aliments. A més, es va fer un seguit de preguntes sobre mites alimentaris .

 Ha resultat una activitat força acceptada pel jovent , ja que implicava un treball en equip per decidir la millor opció i/o contestar les preguntes correctament, i això provocà que hagués comunicació i  informació sobre l'alimentació entre ells, i alhora, generessin  "un esperit crític que els generes curiositat i critica envers els aliments de la vida quotidiana.

Per tant, es poden afirmar les hipòtesis marcades a l'inici del treball amb certs matisos, com és el cas de la segona hipòtesi.


Castellano:

Según las cuatro hipótesis marcadas en este trabajo se pueden concluir los siguientes puntos:

En la primera hipótesis se puede afirmar que se ha conseguido divulgar información relacionado con el azúcar a todo el público, sobre todo a la juventud.

Con la encuesta se pudo determinar que prácticamente la mitad de los jóvenes prefieren comer productos con exceso de azúcar, en cambio, cuando se trata de la población adulta, este hecho disminuye, de esta manera, se demuestra la mala alimentación que siguen los adolescentes.

Ante esta información se elaboró una serie de medidas para divulgar y proponer mejoras en la ingesta de azúcar. La primera de ellas fue la elaboración de la actividad 2 (taller del dia d'hàbit saludable), ya que permitía una reflexión general sobre la gran cantidad de azúcar que contienen muchos productos de uso cuotidiano y que los adolescentes no son conscientes.

Además, en la misma actividad se realizó una comparativa del producto, típico de los Supermercados, como es el caso de la Nutella, con un pote igual que del producto escogido, pero, éste con todos los ingredientes separados. De manera que se podía observar perfectamente las cantidades de los diferentes añadidos de manera muy visual que contiene dicho producto; hecho que despertó la curiosidad en la joventut.

En la actividad 4 se demostró la presencia de azúcar en aquellos productos que la juventud nunca hubiese deducido, como es el caso de los embutidos.

En muchos casos, se preguntaron cómo podía tener azúcar el salchichón si es salado, entonces es cuando se les explica que la presencia de azúcar provoca adicción.

En la segunda parte de la actividad 3 se les pedía que elaborasen el desayuno ideal con los productos que ellos tenían, hecho que fue idóneo para explicar que los desayunos son una de las ingestas más importantes del día y debe que contener fruta, cereales, lácteos y corresponder el 25% de la ingesta calórica diaria.

En este caso, muchos participantes tenían una ligera idea de cómo debe ser este tipo de desayuno, pero siempre se dejaban algunos componentes de los recomendados o se excedían, con mucha diferencia del límite calórico.

Además, en el mismo día d'hàbit saludable había carteles, elaborados por los integrantes del grupo, con imágenes impactantes sobre la fabricación de golosinas. Estas imágenes provocaron una reflexión seria sobre el consumo de este producto de grandes cantidades de azúcar y otros ingredientes nocivos para la salud.

(En la misma web de trabajo, se puede encontrar información sobre el mundo del azúcar y hábito saludable).

Por lo tanto, se puede afirmar, y mediante una extensa gamma de vías, el éxito de la divulgación y la buena reflexión de los jóvenes en practicar hábitos saludables y la manera en la cual el azúcar afecta sobre nuestros cuerpos.

En la segunda hipótesis, según las encuestas ha quedado demostrado que la población del municipio (tanto adolescentes como adultos) mayormente prefieren una presentación de plato más elaborado y no aquellos más simples.

Esto demuestra que para llamar la atención de los comensales es mejor presentar un plato elaborado, en el cual se afirma la segunda hipótesis del trabajo. Sin embargo, no se trata de una afirmación unívoca, ya que, según las encuestas realizadas a los niños de primaria y las entrevistas al equipo directivo de las dos escuelas, afirman que estos ya comen bastantes frutas y verduras. Por lo tanto, se puede concluir que una mejor presentación o un buen acompañamiento al producto principal es más atractivo para todos; pero, aun así, no es muy necesario utilizar este método porque los niños ya siguen un hábito saludable adecuado.

Aun así, en los adolescentes disminuye la frecuencia de seguir un hábito saludable basado en frutas y verduras. En este caso, se debería elaborar un mecanismo mediante el cual los niños nunca abandonasen el hábito de comer fruta frecuentemente. 

La tercera hipótesis nos ha sorprendido, debido al resultado impactante obtenido en las respuestas de las encuestas realizadas. 

Más de la mitad de la población tiene nociones ademas de comprar alimentos frescos en organizaciones agrícolas municipales. Aún así la web presenta una sección dedicada íntegramente a los alimentos sostenibles, con el motivo de divulgar la información precisa a los futuros lectores.

Además en el "día del habito saludable", se hicieron actividades concisas de elaboración de menús mediante el soporte fotográfico de ingredientes sostenibles de la geolocalización del municipio, fácilmente accesibles en los más de tres establecimientos agrícolas dispuestos en el municipio. 

Finalmente, en la cuarta hipótesis, la cual engloba las otras tres, y añadía de manera fundamental el hecho de tener unos buenos hábitos saludables y entender falsos mitos relacionados con la comida.

Por este motivo en la web hemos dedicado un espacio  de conocimientos para curiosos; es decir este espacio esta íntegramente dedicado a la explicación de temas relacionados con la alimentación como ahora: la forma correcta de leer etiquetas nutricionales, etc. ya que mediante el recapto de información se hizo obvio el poco entendimiento que tiene algunas personas a la hora de identificar e interpretar estas. Por tal de generar una auto-comprensión y de no someternos al engaño que muchas veces las empresas utilizan como estrategia de captación.

En la actividad 1 del día del hábito saludable, se consiguió que los participantes reflexionasen i aportasen sus perspectivas en cuanto al mundo de los alimentos, mediante preguntas simples  cuya única finalidad era despertar un espíritu critico que les ayudará a no ser tan frágiles ante las grandes mentiras o el gran desconocimiento del mundo de los alimentos. 

Ha resultado, por tanto, una actividad bastante aceptada por la joventud, ya que implicaba trabajo en equipo, por tal de escoger la mejor opción y así adelantar en el reto que se les proponía.

Por lo tanto podemos afirmar las hipótesis marcadas al inicio del desarrollo del trabajo, con ciertos matices. 

steamxhealtmontpedros
Creado con Webnode
¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar