Dieta Mediterrània

Què és la dieta Mediterrània? Plats típics i els seus ingredients

La dieta mediterrània és una herència que hem rebut dels nostres avantpassats, de fet és Patrimoni Immaterial de la Humanitat. No només ens caracteritza en referència als ingredients que usem per cuinar, sinó que també ens influencia respecte de les tradicions, les celebracions o els costums. Si parlem del concepte de dieta mediterrània en la nutrició, aquest engloba una sèrie d'hàbits alimentaris propis dels països amb un clima mediterrani. Els principals territoris on es segueix aquesta dieta són: Espanya, Itàlia, Portugal, Croàcia, Grècia, Xipre, Malta i França. Els hàbits o costums propis d'aquesta dieta es caracteritzen per l'ús d'ingredients que podem aconseguir en un clima mediterrani.

Per exemple, un plat senzill és una amanida amb tomàquets, formatge de cabra i nous. Com sabreu, tots tres ingredients creixen al clima mediterrani, o, en el cas del formatge, provenen d'animals que també viuen en aquest territori. Altres plats són l'albergínia farcida amb tonyina, ratatouille, pollastre a les fines herbes, etc. Tots els plats es componen d'ingredients mediterranis i es cuinen utilitzant l'oli d'oliva o de girasol com a greix principal.

Avantatges de la dieta mediterrània

Com que els ingredients que es consumeixen a la dieta mediterrània són sans i variats, seguir els hàbits que aquesta ens indica pot ajudar a evitar malalties cardiovasculars, l'obesitat i la diabetis. És una cuina de proximitat, així que redueix el consum de conservants i productes químics, però això només si l'apliquem de forma sostenible i orgànica.

A altres zones del món, com als EUA, el greix principal de la cuina és la mantega; a la zona al costat del Mediterrani fem servir l'oli d'oliva, un dels beneficis més importants de la dieta mediterrània. L'oli d'oliva ajuda a reduir els nivells de colesterol LDL, que és maligne, i en canvi, augmenta els nivells de colesterol HDL, que és beneficiós per a la nostra salut; això ajuda a prevenir les malalties del cor o cardiovasculars. Contribueix a una bona digestió i a la mineralització correcta del ossos. Com que l'oli redueix la possibilitat de patir problemes cardiovasculars, augmenta l'esperança de vida. Per això a Espanya tenim una esperança de vida alta.


La dieta mediterrània actualment

Cada cop es fa més difícil mantenir els costums i tradicions de la dieta mediterrània, tenim menys temps per cuinar i en un món globalitzat en el qual es fusionen les cultures, seguir pensant en menjar bé se substitueix per aconseguir més comoditat. Per això a molts països ja no es consumeixen ingredients locals, sinó exportacions, cosa que contribueix a la contaminació i el canvi climàtic. A Espanya, per exemple, sobretot la gent jove, consumim productes precuinats fabricats per multinacionals conegudes per comoditat. Però ara està sorgint una moda anomenada True Food, que consisteix a només consumir productes orgànics de proximitat i evitar els precuinats o aliments amb additius. Potser també és un problema el fet que els productes més saludables són més cars i això tampoc ajuda a augmentar el consum d'aliments orgànics o naturals.

steamxhealtmontpedros
Creado con Webnode
¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar